Funenpark en Oostenburg

De woon­wijken Funen­park en Oost­en­burg liggen vlak naast elka­ar. Bei­de zijn heron­twik­kel­ings­ge­bieden met een indus­trieel verleden: ter­wi­jl Funen vroeger een rangeert­er­rein was, pro­duceerde Oost­en­burg machines.

Tussen 2000 en 2013 werd Funen getrans­formeerd tot een autovri­je wijk met 550 wonin­gen. Achter een gelu­idsw­al langs het spoor werd een parkachtig gebied gecreëerd waarin de gebouwen in open­baar groen staan. Oost­en­burg daar­ente­gen is zeer stedelijk en dicht bebouwd. Op dit moment wordt er een fijn­mazige wijk gebouwd met 1800 wonin­gen in 70 gebouwen, inclusief cafés, restau­rants en winkels. Een overbli­jf­sel uit het verleden is de Werk­spoorhal, die wordt getrans­formeerd tot een overdek­te open­bare ruimte en social hub aan het water.

Tij­dens deze tour bezoekt u twee nieuwe wijken en kri­jgt u een indruk van de zeer ver­schil­lende stedelijke kwaliteit­en. U hoort over de ontwik­kel­ing van de ste­den­bouwkundi­ge plan­nen en de sociale achtergronden.

Pre­vi­ous slide
Next slide

Programma: Funenpark en Oostenburg

  • Inricht­ing van de pub­lieke ruimte door Land­lab (2008)

  • Stadsvil­las door o.a. NL Archi­tects, Geurst & Schulze, Dick van Gameren, DKV, Claus en Kaan (2008–2010)

  • Funen­hof (Arons en Gelauff, 2019)

  • Uit­leg over het ste­den­bouwkundig plan voor Oost­en­burg van Urhahn en Studioninedots

  • Won­ing­bouw­pro­jecten van o.a. OZ Archi­tect, Work­shop archi­tecten, BETA archi­tecten, Space Encoun­ters, Bureau Fraai, Paul de Ruiter, Bas Jon­gerius, Ronald Janssen (2021–2025)

  • Werk­spoorhal (1929)
    Trans­for­matie van een werkhal naar sociale ruimte

Meer Tours in Amsterdam