Amsterdam-Noord bestaat grotendeels uit woonwijken aangelegd voor de havenarbeiders naar voorbeeld van de Engelse tuinstadgedachte uit de jaren ’20 met daartussen na-oorlogse verdichting. Lang werd Noord beschouwd als de kant van het IJ waar je niet moest wonen. De aanleg van de Noord-Zuid lijn maar ook de toenemende druk op de woningmarkt heeft het tij gekeerd en tot een herwaardering van deze tuinsteden geleidt.
De Van der Pekbuurt, aangelegd in 1926, is vandaag nog steeds een arbeidersbuurt, maar door zijn gunstige ligging aan sterke vernieuwingsdrang onderhevig. Noordelijk hiervan ligt het nieuwe Mosplein, een winkelcentrum met buurtfuncties en huurwoningen in de vrije sector. Voorbij het plein ligt de Bloemenbuurt, opgeleverd in de vroege jaren ’30. Deze in Amsterdamse School architectuur uitgevoerde woonwijk bestaat uit beneden-boven-woningen die gedeeltelijk zijn samengevoegd en geliberaliseerd. Een uitzonderlijke woonwijk uit de jaren ’60, het Plan van Gool, ligt één metrohalte verderop. Deze wijk is ook integraal gerenoveerd met nadruk op verbeterde energieprestatie en sociale veiligheid.
Tijdens deze tour maak je kennis met arbeiderswijken in transitie. Leer over bewonersparticipatie, behoud van sociale samenhang en intergratie van bewonersmix.
Van der Pekbuurt (woningbouwbedrijf Ymere, renovatie 2014 — 2017)