Bij de oprichting van Almere in 1977 overheerste nog de functionalistische planning, met als resultaat een polynucleaire stedebouwkundige opzet. Inmiddels is de stad echter veranderd in een proeftuin met aandacht voor innovatie, duurzaamheid en bottom-up processen.
De wijk Oosterwold tilt het experiment naar een hoger plan. Een paar jaar geleden was dit nog een aardappelakker. Nu is het een laboratorium voor stedebouwkundige laissez-faire, bestemd om 15.000 mensen te huisvesten. MVRDV ontwikkelde het masterplan voor Oosterwold en noemde het onbescheiden een “revolutie in de Nederlandse stedenbouw”. Het enige organiserende principe is de functieverdeling. Bewoners bouwen niet alleen hun eigen huizen, maar moeten ook hun eigen infrastructuur en voorzieningen realiseren in samenwerking met hun buren.
Tijdens deze rondleiding laten we u de groeiende agro-urbane lappendeken van Oosterwold zien, leggen we uit hoe het laboratorium van de deregulering tot stand is gekomen en bezoeken we enkele zelfbouwprojecten.
Uitleg over het ontstaan van de wijk, de projectgeschiedenis en de experimentele stedebouw
Co-Living Oosterwold I + II (Bureau SLA, 2017)
House in House (Bureau SLA, 2020)
Lofthoeve (BKKV, 2020)
Woningbouw Vliervelden (Ketting Huls, 2020)